0180 62 34 34 Maandag - Vrijdag 8.00 - 17.00 Wolweverstraat 21 Ridderkerk

Aanleverspecificaties

Resolutie
Afloop en snijmarge
Lettertypes of fonts insluiten
Voor en achterzijde in 1 bestand
Transparantie en overdruk
Lijnen
Kleuren
Spot-UV
Aanlevermethodes
Ondersteunde programma's

Resolutie van de afbeeldingen

Zorg ervoor dat u in het document altijd afbeeldingen gebruikt van minimaal 300dpi. Een afbeelding van het internet is meestal 72 dpi. De resolutie is belangrijk omdat de drukpers afdrukt in een hoge resolutie. Als u toch een lage resolutie afbeelding gebruikt kan het eindresultaat blokkerig zijn. Voor spandoeken en reclameborden dient de resolutie minimaal 150 dpi te zijn.

Afloop of snijmarge

Uw document heeft in de meeste gevallen minimaal 3 mm rondom afloop of snijmarge nodig. Dit zorgt ervoor dat tijdens het afwerken en snijden er geen rare witranden of delen van uw ontwerp missen. (Voorbeeld: Een A4 flyer is 210 x 297 mm groot, met afloop dient het document 216 x 303 mm zijn. Van elke kant wordt er bij het afwerken 3 mm afgesneden waardoor er een eindformaat van 210 x297 mm overblijft.

Mogelijke oorzaken:
  • Tijdens het opmaken van het document is geen rekening gehouden met afloop;
  • Bij het exporteren van het document is vergeten de optie afloop aan te zetten;
  • Het document is gemaakt met een MS Office programma zoals Word.
Mogelijke oplossingen:
  • Alle kleuren, lijnen en/of afbeeldingen die tot de rand van het document lopen, minimaal 3 mm af laten lopen over de rand;
  • Tijdens het exporteren naar PDF in de instellingen van het programma snijtekens en afloop aanzetten;
  • In een MS Office document kunt u het pagina formaat 6 mm vergoten (Bijvoorbeeld A4: 210 mm naar 216 mm breed en 297 mm hoog naar 303 mm hoog);
  • Controleer wanneer je exporteert de instellingen van Distiller of InDesign.

Lettertypes of fonts insluiten

Tijdens het exporteren van het bestand naar PDF sluit u alle lettertypen in. Anders is er kans dat de lettertypes worden vevangen door een systeemversie. Dit kan een ongewenst eindresultaat opleveren.

Mogelijke oorzaken:
  • Tijdens het exporteren is de instelling “insluiten van lettertypes” niet aangevinkt;
  • Het gebruikte lettertype is niet geactiveerd;
  • Het lettertype mag niet worden geëxporteerd omdat het een beschermde versie betreft;
  • Het lettertype word vervangen tijdens het exporteren voor een plaatsvervangende versie.
Mogelijke oplossingen:
  • Converteer de tekst naar vectoren of lettercontouren;
  • Gebruik software om je lettertypen te beheren. Hierin kunt u lettertypen activeren en deactiveren.
  • Gebruik geen beschermde lettertypen.
  • Let op de juiste Distiller- en exporteerinstellingen. 

Voor en achterzijde in 1 bestand

U kunt een PDF bestand aanleveren. Daarom dient de voor- en achterzijde of de binnen- en buitenzijde van de bedrukking in 1 pdf worden aangeleverd. Ook voor magazines of kranten moet 1 PDF worden aangeleverd met daarin alle pagina’s in de de juiste volgorde waarbij pagina 1 van de PDF de voorkant is 

Transparantie en overdruk

Transparantie kan problemen veroorzaken. Om die redenen horen transparanties te worden afgevlakt.

Overdruk hoort uit te staan. Als overdruk aanstaat is de kans groot dat teksten of afbeeldingen niet of nauwelijks zichtbaar zijn na het drukken. We willen u erop wijzen dat als je toch bestanden aanlevert met transparantie of overdruk dat dat geheel voor eigen risico is.

Mogelijke oplossing
  • In Indesign en Illustrator kunt u overdruk rechtstreeks verwijderen in het pallet ‘kenmerken’. Transparanties kan in Illustrator direct afgevlakt worden via menu ‘object’. In Indesign maakt u een profiel aan onder het menu ‘bewerken > voorinstellingen transparanties afvlakken’. Kies daar de regel en (hoge resolutie) en klikt op ‘nieuw’ en geef het bestand een naam. Zet dan de eerste schuif van 100% naar 75%. Het overige mag blijven staan en vink vervolgens in het onderste vakje complexe regio’s bijknippen’ aan. Bevestig met ‘ok’. Vervolgens exporteert u het bestand naar PDF en kies in het PDF-menu bovenaan bij de preset PDF/X-1a:2001 en bij de menu’s aan de linkerzijde bij advanced voor de nieuw aangemaakte afvlakker. Let op dat PMS en transparanties niet samen gaan via deze methode. De PMS dient dan al omgezet te zijn naar CMYK in uw bronbestand.

Lijnen

Als u gebruik maakt van lijnen en strepen mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 punts. Negatieve lijnen moeten tenminste een dikte van 0,5 punts hebben.

Kleuren

Full color CMYK

Bij een bestelling in full color (4/0 of 4/4) dienen de bestanden altijd te worden aangeleverd in CMYK. Als u in PMS opgemaakte documenten in full color wilt laten drukken dan dient u deze eerst om te zetten naar full color.

De maximale kleurdekking bij full color drukwerk is ongeveer 280%. Wanneer u bijvoorbeeld zwart in full color heeft opmaakt, let dan op dat zwart ook echt 100% zwart is en geen 100% cyaan, 100% magenta, 100% yellow en 100% black. Als zwart echt diep zwart moet zijn, voegt u percentages toe bij C, M en Y, dus dan krijgt u: 50%C +30%M + 30%Y +100%K. Maar nooit voor teksten in zwart. Een mix van 400% (dus hoger dan 280%) kan vlekken en andere storende factoren in uw drukwerk veroorzaken. Aanbevolen wordt om niet meer dan 280% kleurdekking te geven bij CMYK. De totale bedekking kunt u als volgt berekenen: Elk percentage van CMYK bij elkaar optellen. (voorbeeld C50% + M30% +  Y30% + K100% = 210%).

 PMS (Pantone Matching System)

Bestanden met een-, twee- of driekleurig drukwerk dienen te worden opgemaakt in PMS (solid colors). Deze kleurcodes moet u meegeven in uw document. Wanneer er een tint wordt toegepast, ofwel een bepaald percentage van de kleur, is het van belang te weten dat deze tint minimaal 10% is om garant te kunnen staan voor de drukkwaliteit. Wanneer u een tint van de kleur toegepast, ofwel een bepaald percentage van de kleur, is het van belang te weten dat circa 5-10% de minimale waarde is.

Spot-UV

Als je Spot-UV in je document wil gebruiken moet u wel beschikken over een professioneel opmaakprogramma zoals InDesign of Illustrator.

Het gedeelte wat u wilt gebruiken voor Spot-UV moet in een aparte pagina in de PDF aanwezig zijn. Deze moet bij voorkeur een 100% kleur zijn. U maakt daarvoor een nieuwe kleur aan die 100% zwart bevat. Deze kleur hernoemt u naar SPOT en gebruikt u op het ontwerp op de 3e pagina van de PDF. Als u bijvoorbeeld op beide zijden van een kaart verschillende Spot-UV wil gebruiken dan ziet het document als volgt eruit: pagina 1 en 2 van de PDF is het ontwerp, pagina 3 is de Spot-UV van pagina 1 en pagina 4 is de Spot-UV van pagina 2. 

Aanlevermethodes

Ondersteunde programma’s

Wij kunnen documenten openen van de volgende pakketten:

  • Adobe InDesign t/m CS6
  • Adobe Illustrator t/m CS6
  • Adobe Photoshop t/m CS6
  • Adobe InDesign t/m CS6
  • MS Office Word, Powerpoint, Excel

Als u een open InDesign documenten aanlevert vergeet dan niet een pakket te maken en alle fonts en afbeeldingen bij te sluiten.

Heeft u nog vragen naar aanleidng van deze specificaties bel ons op 0180 62 34 34. Wij staan u graag te woord.